Gastronomia

HISZPANIA

Hiszpania zachwyca bogactwem swojej kuchni, którą czerpie z różnych regionów kraju. Podstawę większości dań tego śródziemnomorskiego państwa stanowią dojrzałe i pyszne warzywa i owoce, przyprawy, dobrej jakości mięso i owoce morza przygotowywane pod różnymi postaciami.

Churros – podłużne ciastka smażone na głębokim tłuszczu, podawane z czekoladą, stanowiące wspaniały dodatek do kawy lub herbaty. Najlepiej smakują na ciepło.

Paella – jedno z najpopularniejszych hiszpańskich dań jednogarnkowych, wywodzące się z Walencji. Do bazy w postaci ryżu i szafranu dodaje się liczne dodatki tj. groszek, pomidory, fasolę, oliwki, paprykę, przyprawy i w zależności od preferencji owoce morza (kalmary, krewetki, małże) lub mięso drobiowe.

Tapas – różnego rodzaju niewielkie przekąski, często podawane jako dodatek do piwa w barach, ale mogące służyć także jako osobne danie. Tapas pozwalają nie tylko pozbyć się uczucia głodu, ale stanowią również doskonałą okazję do poznania hiszpańskiej kuchni. Najpopularniejsze tapas to pikle nadziewane na wykałaczkę, patatas bravas (grupo krojone, a następnie smażone ziemniaczki), smażone kalmary, grillowane krewetki, tortilla de patatas, sałatka ruska i wiele innych!

Tortilla de patatas – omlet składający się z jajek, ziemniaków i cebuli. Często podawane jako tapas.

Gazpacho – zupa wywodząca się z Andaluzji, niewymagająca gotowania i podawana na zimno. Zazwyczaj składa się z surowych warzyw (popularne jest gazpacho z pomidorów), octu i oliwy z rozmoczonym chlebem.

Jamón serrano – długodojrzewająca, surowa szynka z mięsa wieprzowego wytwarzana z całych udźców wieprzowych z kością. Swój doskonały smak zawdzięcza odpowiedniemu suszeniu, które sprawia, że staje się ona nie tylko aromatyczna, ale także niezwykle krucha.

ROSJA

Rosja to ogromny kraj, w którym znajdziemy szereg przysmaków lokalnych.

Bliny – drożdżowe naleśniki przygotowywane z mąki pszenno-gryczanej. Zazwyczaj podawane są na słodko ze śmietaną, czekoladą, zguśonką (słodkim, skondensowanym mlekiem) lub na słono np. z kawiorem

Czeburek – pieróg przygotowywany z przaśnego ciasta, nadziewany mielonym lub szatkowanym mięsem z przyprawami i czasem z innym dodatkami, smażony na głębokim oleju. Czeburek wywodzi się z tradycji tatarskich, jednak dziś rozpowszechniony jest na terenie całej Rosji.

Oliver – znany jako „sałatka rosyjska”. To połączenie pokrojonych, gotowanych ziemniaków, marchewki, kiełbasy, ogórka kiszonego, jajek, groszku i koperku. Bez tej sałatki nie można sobie wyobrazić w Rosji witania Nowego Roku!

Pielmieni – malutkie pierożki z surowym mięsem, cebulą i czosnkiem, podawane ze śmietaną lub masłem i posypywane pietruszką.

Solianka – zawiesista zupa przygotowana na bazie rosołu z mięsa różnego rodzaju, ryb lub grzybów. Często z dodatkiem zakwaszonego chleba lub wody z ogórków kiszonych i kiszonej kapusty oraz kwaśnej śmietany, a także licznych warzyw.

Szczi – tradycyjna i najbardziej znana zupa rosyjska z warzyw liściastych, mięsa oraz przypraw. Może być przygotowywana na bazie kapusty surowej i kiszonej, ale także szpinaku, szczawiu i pokrzywy. W zależności od użytego warzywa liściastego, zupę podaje się z kulebiakami lub pierożkami z kaszą w przypadku kapusty surowej oraz kaszą sypką, gdy gotujemy zupę na bazie kapusty kiszonej. Obok samej kaszy, szczi to najbardziej podstawowe danie kuchni rosyjskiej.

KIRGISTAN

W tej części Rosji każde danie musi być tłuste, ponieważ mieszkańcy Kirgistanu uwielbiają smażone lub grillowane mięsa. Obok wspaniale pachnących dań nie można przejść obojętnie!

Beszbarmak – najbardziej popularne danie składające się z makaronu, baraniny lub koniny, zatopione w tłuszczu. Wszystkie te składniki gotowane są w jednym naczyniu, aby smaki mogły jak najlepiej przeniknąć między sobą.

Kurdak – tradycyjne, bardzo smaczne danie ze smażonego mięsa wieprzowego, wołowego, koniny lub rzadziej kurczaka z dodatkiem smażonych warzyw w tym ziemniaków, cebuli i papryki i szeregu przypraw.

Samsa – pieczona bułeczka lub chlebek z mięsem z kurczaka i cebulą.

Szaszłyk – nadziewane na metalowe szpikulce mięso z baraniny, wołowiny lub kurczaka. Bardzo aromatyczne, gdyż grillowane bezpośrednio nad żarem.

ZIMBABWE

Kuchnia Zimbabwe zaskakuje różnorodnością smaków i konsystencji. Jak prawie we wszystkich krajach Afryki, gastronomia Zimbabwe charakteryzuje się intensywnymi smakami, dzięki zastosowaniu licznych przypraw i ziół. Odwiedzający mogą spróbować tradycyjnych dań z kurczaka, a Ci bardziej odważni potraw z robaków, popularne jest także masło orzechowe i chleb kukurydziany. Oto niektóre z typowych dań, które można zjeść w Zimbabwe:

Sadza – rodzaj papki/chleba z mąki kukurydzianej. Mieszankę formuje się rękami w kulki. Sama nie ma specjalnego smaku, dlatego zawsze podaje się ją z warzywami, rybą lub z mięsem.

Madora (larwy mopane) – to gatunek ćmy występujący w Afryce Południowej. Jej duże, jadalne larwy są nazywane mopane. Smażone lub duszone są bardzo odżywcze i zawierają bardzo dużo białka.

Nyama – jedno z typowych dań Zimbabwe na bazie mięsa, w tym przypadku wołowiny. Zwykle gotuje się go z liśćmi różnych warzyw lub fasoli. Ma pyszny smak, a jego przygotowanie jest bardzo proste. Podaje się go z ryżem lub sadza.

NAMIBIA

Podstawą diety Namibijczyków jest mięso (np. bawołów, antylop czy strusi) oraz ryby. Namibijska kuchnia jest bardzo zdrowa, smaczna i pożywna. Tradycyjne namibijskie dania:

Oshifima – pasta do pieczenia ciasta z prosa, podawana zazwyczaj z gulaszem z warzyw lub mięsa.

Oshiwambo
–połączenie szpinaku i wołowiny oraz mącznej papki

Potjiekos
– swego rodzaju gulasz, przygotowany w żeliwnym garnku, do którego wrzuca się różne mięsa i warzywa, duszony nad ogniem przez kilka godzin

Bbraii
– mięsa przyrządzane na ruszcie.

BOSTWANA

Kuchnia Botswany to wspaniałe połączenie dobrej jakości mięsa z różnymi zbożami i warzywami. Botwsana, będąca niegdyś kolonią brytyjską, czerpie dziś inspiracje z kuchni europejskiej opierając się jednak na dostępnych lokalnie składnikach. Jest to doskonałe miejsce do spróbowania mięsa z antylopy, zebry, strusia i innych dzikich zwierząt.

Seswaa – tradycyjne botswańskie danie, przypominające gulasz i składające się z rozdrobionego mięsa koziego i wołowego, cebuli, przypraw, podawane z bogobo i kapustą. Z reguły przygotowywane na różne ważne uroczystości np. wesela, pogrzeby i święta.

Bogobe – owsianka ze zmielonego sorgo przygotowywana na śniadanie lub jako dodatek do seswaa.

Mopane – gąsienice zbierane na pobliskich drzewach. Podsmażane z dodatkiem pomidora, cebuli i innych warzyw, stanową ważne źródło białka w diecie Botswańczyków i są tu prawdziwym przysmakiem przyrządzanym nie tylko w domu, ale także sprzedawanym na bazarach.

ZAMBIA

Podstawę diety w Zambii stanowi ryż, kukurydza oraz sorgo, do których dodawany jest sos.
Głównym składnikiem posiłków jest Nshima – rodzaj papki/chleba z mąki kukurydzianej (odpowiednik zimbabwejskiej Sadzy), podawana z sosem z warzyw, ryb lub z mięsa – nazywanym Ndiwo. Popularna w tym kraju jest również dziczyzna z orzeszkami ziemnymi oraz chilli. Poniżej typowe potrawy Zambii:

Munkoyo lub ibwatu – jeden z ulubionych napojów bezalkoholowych mieszkańców Zambii. Jest to lekko sfermentowany napój zrobiony z tłuczonych korzeni drzewa Munkoyo, zmieszanych z kawałkami kukurydzy. Napój można pić natychmiast po przygotowaniu lub pozostawić do fermentacji przez kilka dni. Często nazywany „słodkim piwem”.

Chinaka – rodzaj kiełbasy znany ze swojego mocnego smaku; tradycyjny posiłek plemienia Tumbuka z Zambii.

RPA

Południowoafrykańska kuchnia łączy ze sobą wiele smaków inspirowanych potrawami afrykańskimi, holenderskimi, francuskimi i hinduskimi. To tutaj możemy spróbować dań takich jak:

Bobotie – danie składające się z mielonego mięsa przyprawionego curry, ziołami i suszonymi owocami, polane sosem z mleka i jajek, a następni zapieczonego.

Bunny Chow – pół bochenka chleba wydrążonego w środku i wypełnionego nadzieniem z curry. Danie to zostało pierwotnie stworzone przez imigrancką społeczność Indian w rejonie Durbanu i podawane robotnikom na obiad.

Malva – słodki, gąbczasty pudding, przygotowany z dżemem morelowym i octem. Podawany z sosem śmietanowym lub lodami.

Melktart – pożywne ciasto z mleka, mąki i jajek, posypane cynamonem. Podobne do portugalskich pasteis de nata.